14/10/12

Αντριά Φεράν

Ισπανός σέφ γεννηθείς το 1962 σε ένα προάστειο της Βαρκελώνης. Εγινε γνωστός απο τις πρωτοποριακές τεχνικές του στο χώρο της μοριακής γαστρονομίας που εφήρμοσε στο εστιατόριο "El Bulli".

Ferran AdriaΞεκίνησε τη μαγειρική του καριέρα το 1980 σε ένα γαλλικό εστιατόριο, ως λατζέρης. Εκεί ο σέφ τον μύησε στη Γαλλική κουζίνα του "Εσκοφιέ" (βλέπε ορισμό) και στην ισπανική εκτέλεσή της. Μετά απο εκπαίδευση και εργασία σε διάφορα εστιατόρια της Ισπανίας, κατέληξε στο "El Bulli" σε μία απόμερη περιοχή της Καταλονίας, δύο ώρες απόσταση απο τη Βαρκελώνη. Εκεί εργάστηκε ώς σέφ και κατάφερε το εστιατόριό του να κερδίσει 3 φορές το βραβείο Michelin, του καλύτερου Εστιατορίου στο κόσμο.
Σε αυτό το εστιατόριο πειραματίσθηκε με νέες τεχνικές που αναφέρονται στη Μοριακή Γαστρονομία, δημιουργώντας τους περίφημους "αφρούς" του, με τους οποίους αντικατέστησε τη χρήση αυγών και κρέμας γάλακτος. Για να φτιάξει έναν αφρό χρησιμοποίησε φυσικά συστατικά (αλμυρά ή γλυκά) τα ανακάτεψε με φυσικές ζελατίνες στο μίξερ με τη προσθήκη νιτρικών οξέων ή/και αζώτου. Δημιουργησε αφρούς μανιταριών, παντζαριών ακόμη και αφρό εσπρέσσο. Στη φωτογραφία βλέπουμε αφρό ελιάς.
Το εστιατόριο όπου εργάζεται μένει ανοιχτό


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου