25/7/12

Bombay duck

Το πιάτο αυτό δεν έχει καμμία σχέση με την ινδική πόλη Mumbai (πρώην Bombay) ούτε με πάπιες. Πρόκειται για ένα είδος ψαριού που ζεί σε αφθονία σε όλον τον Ινδικό ωκεανό απο τη χερσόνησο της Αραβίας μέχρι τα παράλια της δυτικής Αυστραλίας. 
Μαγειρική
Το ψάρι, όταν είναι μικρό ή τα φιλέτα του όταν μεγαλώσει, αποξηραίνονται στον ήλιο πάνω σε κλαδιά μπαμπού. Ετσι τρώγονται σαν ορεκτικά. Επίσης μπορεί να τηγανισθεί σε κουρκούτι ή σε φριτέζα, συχνά μπαίνει σε πιάτα που περιέχουν "κάρυ" (βλέπε ορισμό). Εχει πολύ έντονη οσμή.
Ιστορία 
Μετά τη κατάκτηση της ινδικής πόλης Βεγγάλης απο τους Αγγλους, ένας αξιωματικός κάθισε να δοκιμάσει ένα τυπικό φαγητό της περιοχής. Οταν του έβαλαν μπροστά του τη Bombay duck, θεώρησε οτι το κύριο συστατικό του πιάτου ήταν το κρέας της πάπιας γιατί μύριζε σαν κακοσιτεμένο κυνήγι. Αργότερα οι Βρετανοί της Ινδίας υιοθέτησαν τον όρο και τον εφάρμοσαν σε εκφράσεις τύπου λογοπαίγνιου "it smells like a bombay duck or "you smell like a bombay duck".

Το 1997 η ΕΕ απηγόρευσε την είσοδο των ψαριών αυτών σε φρέσκια μορφή στην Ευρώπη, παρά μόνο σε μορφή κονσέρβας. Σήμερα πωλείται στις αγορές του Καναδά, Αυστραλίας, σε χώρες εκτός ΕΕ, όπου υπάρχουν Ινδοί κάτοικοι.

Bombay Duck - Harpadon nehereus


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου