13/7/12

Μερλό

Είδος κρασιού παγκόσμιας αναγνώρισης. Παράγεται απο σταφύλια Merlot που είναι μέτριας οξύτητας, ευχάριστης επίγευσης με ήπιες τανίνες. Εχει άρωμα δαμάσκηνου, μπαχαρικών, κόκκινων φρούτων, μέντας, μανιταριών. Αν το κρασί έχει ωριμάσει σε δρύϊνα βαρέλια τότε θα έχει αρώματα καραμέλας, σοκολάτας, καφέ, καρύδας, καπνού και βανίλιας

Ιστορία
Είναι γαλλικής καταγωγής, απο τη περιοχή του Bordeaux, στη δεξιά όχθη του Gironde και στις ζώνες του St-Emilion και του Pomerol.Απο εκεί μεταφυτεύτηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη, Αυστραλία, Ν. Αμερική. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Ηπειρο, Πελοπόννησο, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα. 

Είδη
Υπάρχουν 3 είδη κρασιού Μερλό. α) Εκείνα που έχουν απαλή, φρουτώδη γεύση και ελάχιστες τανίνες, β) εκείνα με φρουτώδη χαρακτηριστικά και με υψηλότερη περιεκτικότητα σε τανίνες και γ) εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες. 

Μαγειρική
Συνοδεύει μεγάλη ποικιλία φαγητών. Τα Μερλό με υψηλές τανίνες συνοδεύουν άριστα τα ψητά κρέατα, εκείνα με πιο φρουτώδη υφή ταιριάζουν με πιάτα μανιταριών-λαχανικών, λιπαρών ψαριών όπως ο σολωμός. Τα ελαφρά Μερλό πηγαίνουν με απαλά, μαλακά τυριά

Merlot





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου