20/7/12

Μαχλέπι


Είδος πολύ αρωματικού μπαχαρικού που πωλείται ολόκληρο ή τριμμένο. Προέρχεται απο το δένδρο St Lucie cherry του οποίου τα κουκούτσια περιέχουν αυτούς τους σπόρους. Το άρωμά του μοιάζει με εκείνο του πικραμύγδαλου και του κερασιού.

Ιστορία
Κατάγεται απο τη Μέση Ανατολή, στη Τουρκία ιδιαίτερα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην αρωματοποιία, στη παρασκευή σαπουνιών και φαρμάκων, ενώ στην αρχαία Αίγυπτο το έκαναν παστέλια με μέλι και καρύδια.
Μαγειρική
Σήμερα χρησιμοποιούμε το μαχλέπι στη τριμμένη του μορφή για να αρωματίζουμε τη ζύμη των τσουρεκιών, των γλυκών αλλά και ορισμένων ειδών αρτοποιίας, όπως ψωμιά, κουλουράκια, μπισκότα. Αρωματίζει εξαίσια κρέμες, πιλάφια και ορισμένα φαγητά της αραβικής κουζίνας. Προτού μπεί στα γλυκά καβουρδίζεται ώστε να απελευθερωθεί το άρωμά του και στη συνέχεια το χτυπάμε με το γουδί. Αντίστοιχα μπορεί να βράσει σε νερό, να στραγγιστεί και το νερό που θα έχει πάρει το άρωμά του να χρησιμοποιηθεί αλλού.

 St Lucie cherry, Rock cherry, Mahaleb cherry - Mahlab, Machlepi




2 σχόλια:

  1. Αυτό το θυμάμαι από τη βασιλόπιτα που έφτιαχνε η μάνα μου... Στα χριστόψωμα έβαζε μαστίχα που τους έδινε εξαίσια γεύση και άρωμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία να έχεις μητέρα που ασχολείτο με μαγειρικές. Η δική μου δεν ήταν της κουζίνας, τη βασιλόπιτα η θεία μου την έφτιαχνε..πολύ απλή σαν τσουρέκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή