5/4/12

Ιαπωνική κουζίνα


Θεωρείται μία απο τις υγιέστερες στο κόσμο γιατί προτιμάει τη φρέσκια πρώτη ύλη, όπως τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, το ρύζι και τα λαχανικά. Χρησιμοποιεί σαν συμπλήρωμα πικάντικες σάλτσες με λεπτές γεύσεις που συμπληρώνουν τα εδέσματα. Ενα τυπικό γεύμα περιέχει ρύζι, μία σούπα πρωτεϊνης, πρωτεϊνη, λαχανικά και sake.

Το ρύζι παίζει σημαντικό ρόλο στην ιαπωνική κουζίνα, ένα κύπελλο άσπρου ρυζιού είναι απαραίτητο για ένα κοινό γεύμα. Είναι κοντόκοκκο με πολύ άμυλο. Συνοδεύει και τα ψάρια-θαλασσινά είτε σερβιρισμένο μαζί τους, είτε σε μορφή μπάλας πλασμένο με ψαρικά. Οι σούπες αποτελούνται απο αποξηραμενα ψάρια και φύκια που τους έχουν προσθέσει μανιτάρια, ξερά λαχανικά και ψάρια.
Ως νησιώτες, οι Ιάπωνες λατρεύουν να τρώνε ακατέργαστα ψάρια με πολλές καρυκευμένες σάλτσες. Τα ψάρια κόβονται σε μικρά διαφανή κομμάτια και ταχτοποιούνται πάνω σε κομμάτια ρυζιού έτσι ώστε να μοιάζουν με μικρά χρωματιστά έργα τέχνης. Η σόγια, το αλάτι και τα φύκια συμπληρώνουν και αυτά τις γεύσεις.

Παραδοσιακά το κρέας έπαιζε δευτερεύοντα ρόλο στην ιαπωνική διατροφή, τα τελευταία όμως 50 χρόνια που η Ιαπωνία έχει εξευρωπαϊστεί, κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Το μοσχαρίσιο κρέας, το κοτόπουλο και το χοιρινό τρώγονται σε εβδομαδιαία βάση. Ενα απο τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι το "γιακιτόρι" (βλέπε ορισμό), ένα μικρό σουβλάκι-καλαμάκι, που σερβίρεται μαζί με ένα μπώλ ρύζι και σάλτσα ψαριού. Το μοσχάρι της περιοχής Kobe, φημίζεται για τη ποιότητά του. Τρώγεται συχνα ωμό με σάλτσα ή ψητό στη σχάρα μαριναρισμένο με σόδια και κρασί ρυζιού.

Η παραδοσιακή Ιαπωνική κουζίνα διαφέρει απο περιοχή σε περιοχή και απο εποχή ανά εποχή. Τα φαγητά είναι πιο ελαφρά συγκριτικά με τα κινέζικα. Ολα παρασκευάζονται με φρέσκα υλικά, μαζί με ρύζι που αφθονεί. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ιάπωνες δίνουν μεγάλη σημασία στο τεμαχισμό των τροφίμων.


Japanese cuisine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου