30/4/12

Μαύρο κύμινο

Είδος μπαχαρικού απο την ΝΑ Ευρώπη και ΝΑ Ασία. Καλλιεργείται στην Ινδία, Αίγυπτο και Τουρκία. Προέρχεται απο ένα θάμνο ύψους έως 50 εκατοστά με λευκογάλανα άνθη τα οποία περικλείουν μαύρους  σπόρους που μοιάζουν με εκείνους του σουσαμιού. Οι σπόροι συλλέγονται και αποξηραίνονται. Αργότερα αλέθονται και πωλούνται. 


Ιστορία
Ηταν πολύ διαδεδομένο στον Αρχαίο κόσμο. Η Κλεοπάτρα χρησιμοποιούσε λάδι μαύρου κύμινο στο λουτρό της, η Νεφερτίτη το έβαζε στην επιδερμίδα του προσώπου της. Ο Ιπποκράτης αντιμετώπιζε το βήχα με μαύρο κύμινο, ο Μωάμεθ έλεγε ότι "το μαύρο κύμινο θεραπεύει όλες τις ασθένειες εκτός απο το θάνατο".

Μαγειρική
Το μαύρο κύμινο δεν μυρίζει, αποκτά όμως ένα ελαφρύ άρωμα όταν αλέθεται που μοιάζει με εκείνο της "μαντζουράνας" (βλέπε ορισμό). Αναδεικνύει το άρωμά του αν καβουρδιστεί ή κοπανίσουν τους σπόρους με το "γουδί" (βλέπε ορισμό). 
Χρησιμοποιείται κυρίως στις κουζίνες της Ινδίας, Τουρκίας και Μέσης Ανατολής, για το ξεφούσκωμα του ψωμιού, σαν καρύκευμα σε πιάτα με λαχανικά, τουρσιά, σαλάτες,  γεύσεις με αρνί και πουλερικά. 


Αν και ονομάζεται μαύρο κύμινο, δεν έχει καμμία σχέση με το κανονικό κύμινο ή με το άγριο κύμινο.
Black cumin, Fennel flower, Nutmeg flower, Roman coriander, Blackseed or Black caraway
 Νigella sativa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου