26/3/12

Σάλτσα

Η σάλτσα είναι ένα υγρό ή κρεμώδες υλικό το οποία περιχύνει κάποιο τρόφιμο. Δεν τρώγονται μόνες τους παρά συνοδεύουν κάποια φαγητά. Αποτελεί το σύν στη μαγειρική, μπορεί να αναδείξει ένα πιάτο και να απογειώσει τη γεύση του. Παρασκευάζεται συνήθως με απλά υλικά, αλλά με πολύ φαντασία και τέχνη. Ολες οι κουζίνες του κόσμου έχουν και τις σάλτσες τους.

Ιστορία

Κατάγεται απο τους αρχαίους χρόνους, το όνομά της όμως το πήρε απο τη λατινική λέξη "salsus" που σημαίνει αλατισμένος. Γιατί τότε οι σάλτσες χρησιμοποιούντο για να καλύπτουν τις άσχημες οσμές που πιθανόν να είχαν τα τρόφιμα λόγω έλλειψης ψυγείων.
Κατά τον Μεσαίωνα η βάση για σάλτσες ήταν το ξίδι κυρίως, καθώς και το κρασί. Προσέθεταν μετά μέλι, αποξηραμένα φρούτα και χυμό απο πράσινα σταφύλια.
Τον 18 αιώνα εμφανίσθηκε η "μπεσαμέλ" (βλέπε ορισμό) και απο εκεί και πέρα οι σάλτσες έγιναν πλουσιώτερες σε υλικά και πιο πολύπλοκες στη παρασκευή τους. Μόλις τον 21 αιώνα οι σάλτσες μαλάκωσαν, έγιναν απαλές και απλούστερες στη παρασκευή τους.

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη σάλτσας, γλυκιές και αλμυρές, οι περισσότερες Ευρωπαϊκές σάλτσες σερβίρονται στο τραπέζι με τη σαλτσιέρα.



Sauce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου