16/2/12

Τυρί Iberico

Ημίσκληρο τυρί για κοπή σε φέτες. Εχει κυλινδρικό σχήμα, με διάμετρο 20 εκατοστά, βάρους ως 4 κιλά. Καλύπτεται απο ένα στρώμα πλαστικού ή παραφίνης για να μη στεγνώνει. Παράγεται απο αγελαδινό/πρόβειο/κατσικίσιο γάλα με 45% λιπαρά επί της ξηρής μάζας.

Το τυρί με ανοιχτοκίτρινη κρούστα σημαίνει ότι είναι φρέσκο, με χρόνο ωρίμανσης ως 1 μήνα. Το τυρί με μαύρη κρούστα, σημαίνει ημιωριμασμένο, με χρόνο ωρίμανσης 50-6- ημέρες και το τυρί 3 μηνών έχει καφετιά επίστρωση. Εχει πικάντικο άρωμα ενώ όσο παλιώνει γίνεται πιο έντονη η γεύση του.

Μαγειρική
Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, αλλά σερβίρεται και μόνο του με κρασί και ψωμί.

Ιστορία
Προέρχεται απο τη κεντρική Ισπανία. Είναι το γνωστότερο ισπανικό τυρί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου