29/2/12

Χαβάρτι

Είδος μαλακού αγελαδινού τυριού για κοπή σε φέτες. Εχει ορθογώνιο σχήμα, μερικά είναι στρογγυλά, ανοιχτοκίτρινη μάζα με μικρές ακανονίστου σχήματος τρύπες. Η κρούστα είναι λεπτή και μερικά καλύπτονται απο κόκκινο κερί. Βάρος απο 2-5 κιλά.
Εχει πικάντικη γεύση και είναι ιδανικό για να μπαίνει στα σάντουϊτς. Ταιριάζει με ντομάτες και τουρσιά

Ιστορία
Κατάγεται απο το νησί Seeland της Δανίας. Πήρε το όνομά του απο ένα δανέζικο σπίτι που λεγόταν "Havartigaarden" που ανήκε στη Hannah Nielson. Η κυρία αυτή αφού ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη και μαθήτευσε σε τυροκομεία, γύρισε πίσω και ίδρυσε το πρώτο γαλακτοκομείο στη Δανία.


Havarti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου