2/2/12

Κολιός

Είδος πελαγίσιου ψαριού που κυνηγάει κοπάδια με μικρόψαρα. Ζεί στην Αν. Μεσόγειο. Συγγενεύει με το "σκουμπρί" (βλέπε ορισμό)
Γαλαζοπράσινη ράχη με σκούρες πιτσιλιές και οβάλ γραμμές, χρώμα ματιών σκούρο γαλανό, στο κεφάλι του έχει διάφανο δέρμα απ' οπου φαίνονται απο μέσα τα οπτικά του όργανα. Διαθέτει και νυκτική κύστη*. Μήκος έως 40 εκατοστά, βάρος έως 1 κιλό.

Μαγειρική
Το καλοκαίρι που είναι αυγωμένος και ολόπαχος λέγεται Λιπαρίτης. Οι τελευταίοι παστώνονται. Εκείνοι που ψαρεύονται αρχές ανοίξεως και είναι πιο αδύνατοι, λέγονται Τσίροι, οι οποίοι ξεραίνονται στον ήλιο. Είναι ιδιαίτερα λιπαρό ψάρι και γίνεται πολύ ωραίο στη σχάρα, διότι στραγγίζει το λίπος του.

Chub mackerel - Scomber japonicus colias, fam. Scombridae

* Η νυκτική κύστη είναι ένα όργανο κολύμβησης που περιέχει αέρα. Ο ρόλος της είναι να δίνει δυνατότητα στο ψάρι ν' αλλάζει τον όγκο του για να ισορροπεί στα διαφορετικά βάθη του νερού και στις διαφορετικές πιέσεις. Αυτά τα ψάρια δεν μετακινούνται γρήγορα απο τα ρηχά στα βαθιά γιατί χρειάζονται ένα διάστημα προσαρμογής. Δεν έχουν όλα τα ψαρια νηκτική κύστη, οι καρχαρίες και οι τόνοι, οι γλώσσες που δεν έχουν είναι υποχρεωμένα να κινούν συνέχεια τα πτερύγιά τους ή να ζούν μονίμως σε ένα περιβάλλον π.χ. στον πυθμένα όπως οι γλώσσες. (Οι πληροφορίες απο εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου