29/2/12

Γαύρος

Απο τα πιο γνωστά και άφθονα ψάρια των ελληνικών θαλασσών. Ζεί στο πέλαγος, πλησιάζει τις ακτές, μπαίνει σε λίμνες και ποτάμια. Είναι μεταναστευτικό είδος που μετακινείται σε κοπάδια.
Εχει στενόμακρο σώμα, μακρύ ρύγχος, σκούρο μπλέ απο πάνω, λευκό απο κάτω. Η ράχη και τα πλευρά χωρίζονται με μία μαύρη γραμμή. Μήκος σώματος έως 20 εκατοστά. Κάθε θηλυκό γεννάει περί τα 40.000 αυγά απο τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο.

Μαγειρική
Είναι νοστιμο ψάρι, τρώγεται τηγανιτός, ψητός, μαγειρευτός, ακόμη και καπνιστός. Το κεφάλι αφαιρείται πρίν το μαγείρεμα γιατί πικρίζει.

Λέγεται και Αντζούγα, Αντζουγια, Γάβρος, Χαμσί, Χαψί
European anchovy - Engraulis encrasicolus, family engraulidae

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου