15/1/12

Στρείδια


Μεγάλη οικογένεια δίθυρων εδώδιμων οστράκων που ζούν στη Μεσόγειο, στον Ατλαντικό και στη Σκανδιναβία. Το κέλυφος είναι οβάλ με ανώμαλη υφή και γκριζόλευκο διαμέτρου 10 εκατοστών. Ζούν σε αποκίες προσκολλημένα στα βράχια και στα ύφαλα των πλοίων. Τα τελευταία προκαλούν δηλητηριάσεις στους ανθρώπους, εξαιτίας του χαλκού που απορροφούν. Είναι ερμαφρόδιτο είδος, τα νέα μικρά βουλιάζουν και προσκολούνται στο βυθό.
Μαγειρική
Τα στρείδια θεωρούνται αφροδισιακά, είναι πλούσιες σε αμινοξέα και φέρονται να αναβάζουν ορμόνες αναπαραγωγής. Επειδή περιέχουν σίδηρο, βιταμίνες, ψευδάργυρο και ασβέστιο, θεωρούνται απο τις καλυτερες τροφές για την υγεία και ευζωϊα. Σερβίρονται ωμά και συνοδεύονται με λεμόνι, κρεμμύδι, και διάφορες σάλτσες καυτερές και μη. Υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις για το συνδυασμό των στρειδιών με κρασί, σαμπάνιας, "σέρι" ακόμη και κόκκινο. Θεωρούνται εξαιρετικός μεζές, έτσι εκτρέφονται τεχνητά εδώ και έναν αιώνα.

Υπάρχουν και κάποια είδη στρειδιών που φέρουν μαργαριτάρια μέσα στη σάρκα τους, είδη που ζούν στον Ινδικό και Ειρηνικό ωκεανό.

Oyster-Ostrea edulis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου