24/1/12

Μαστίχα


Η μαστίχα είναι η φυσική ρητίνη που εκκρίεται απο το κορμό και τα κλαδιά ενός θάμνου που ονομάζεται σχίνος. Ο θάμνος αυτός έχει ύψος 2-3 μέτρα, αναπτύσσεται αργά, ωριμάζει και παίρνει τη τελική του μορφή μετά απο 40 χρόνια. Αρχίζει να παράγει μαστίχα, μετά το 5 χρόνο της ηλικίας του.Για να προκύψει η έκκριση της μαστίχας, χαράσσουν τα κλαδιά και το κορμό του σχίνου με αιχμηρό εργαλείο. Η έκκριση είναι σαν διαυγές κολλώδες δάκρυ, που στερεοποιείται σε διάφορα σχήματα μετά απο 15 μέρες περίπου. Σε αυτή τη φάση, έχει κρυσταλλική μορφή και πικρή γεύση η οποία όμως φεύγει αργότερα και αντικαθίσταται με ιδιαίτερο άρωμα.

Ιστορία
Απο τους αρχαίους χρόνους καλλιεργείτο η μαστίχα για θεραπευτικούς κυρίως λόγους. Τη χρησιμοποιούσαν για τον καθαρισμό των δοντιών - τη μασούσαν - και την φρεσκάδα της αναπνοής. Ισως να ήταν και η πρώτη χρήση τσίκλας-την εποχή εκείνη. Ηταν βασικό συστατικό στα διαφορα γιατροσόφια, για γρήγορη χώνευση και παθήσεις του στομάχου. Επίσης στην κοσμετολογία για καθαρισμό του προσώπου και του σώματος, ως αντιφλεγμονώδες , αντιμικροβιακό.

Σήμερα είναι προϊόν "Π.Ο. Π" (βλέπε ορισμό) με διάφορες χρήσεις στη ζαχαροπλαστική, στην αρτοποιεία, στα συμπληρώματα διατροφής, μπαίνει σε σάλτσες, λικέρ, τσίκλες, χειρουργηκά νήματα, επιθέματα, σαπούνια, ρητίνες, κεριά, βερνίκια ζωγραφικής κλπ.

Κατάγεται απο τη Χίο
Mastic tree - Pistacia lentiscus var. Chia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου