29/1/12

Παπαρούνα


Είδος αποξηραμένων και αλεσμένων σπόρων που μπαίνουν σε πολλά φαγητά και γλυκά. Προέρχονται απο την απλή παπαρούνα που είναι είτε λευκή είτε ροζέ, είτε κόκκινη, ένα ετήσιο φυτό ύψους 1 περίπου μέτρου. Τα άνθη μεταμορφώνονται σε κελύφη γεμάτα με στρογγυλούς σπόρους που περιέχουν λίγα ναρκωτικά στοιχεία.

Ιστορία
Καλλιεργείθηκε για πρώτη φορά κατά τη Νεολιθική περίοδο. Το δάκρυ της παπαρούνας, δλδ το όπιο χρησιμοποιούντο απο τις χώρες της Μεσογείου κατά τον 3-4 αιώνα, το εκχύλισμα ονομάζετο "μηκώνιο" που χρησιμοποιείτο κυρίως για υπνωτικό - έβαζαν λίγο στο γάλα των παιδιών για να κοιμούνται ήσυχα. Καλλιεργούνται σήμερα στη Τουρκία, Ελλάδα, Ινδία, Αμερική και Ολλανδία.

Μαγειρική
Οι σπόροι της παπαρούνας είναι άοσμοι, έχουν όμως γεύση σαν εκείνη του καρυδιού. Χρησιμοποιούνται στην αρτοποιεία, για διακόσμηση σε ψωμιά, στη ζαχαροπλαστική για τη παρασκευή κέϊκ, ταιριάζουν και με ψητά του φούρνου.

White poppy, Opium poppy - Paraver somniferum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου