20/1/12

Μαυροπίπερο


Aειθαλές αναρριχώμενο φυτό. Υψος απο 4 έως 10 μέτρα. Καλλιεργείται στα δάση των μουσώνων της Ινδίας αλλά και στην Ινδονησία, Μαλαισία, Βραζιλία. Τα άνθη του μοιάζουν με εκείνα της φοινικιάς και μετατρέπονται σε καρπούς που μοιάζουν με κόκκινες σταφίδες. Ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης οι καρποί είναι πράσινοι ή κόκκινοι γι' αυτό συλλέγονται σε στάδια, ανάλογα με τη προτίμηση του καλλιεργητή. Αφού κοπούν αποξηραίνονται στον ήλιο ώστε να γίνουν μαύροι και σκληροί. Αν ο καλλιεργητής συλλέξει τους καρπούς όταν είναι ακόμη πράσινοι, θα έχει το "Πράσινο πιπέρι" (βλέπε ορισμό).

Μαγειρική
Η γεύση του είναι καυτερή και πικάντικη. Χρησιμοποιείται σε σάλτσες, σούπες, μαρινάδες. Σε ψητά κρέατα, στη σχάρα, ραγού και βραστά, στο κυνήγι, σε φαγητά με γέμιση το κρέας και τα πουλερικά. Εκτός απο το αλάτι, είναι ένα γενικό μπαχαρικό ευρέως φάσματος, κυρίως σε μείγματα όπως στο "κάρυ" (βλέπε ορισμό) και εκείνο των 4 εποχών.

Λέγεται και Πιπέρι Μαδαγασκάρης, κοινό πιπέρι
Piper nigrum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου