18/1/12

Σαρδέλα

Ζεί σε όλες τις θάλασσες και στο Αιγαίο, σε παράκτιες περιοχές αλλά και σε βαθιά πελαγη. Προτιμάει τα θερμά νερά με υψηλή ποσότητα αλατιού. Είναι σκούρα μπλέ απο πάνω και με ασημένια κοιλιά. Μήκος σώματος μέχρι 25 εκατοστά.
Ζεί σε κοπάδια ιδιαίτερα την εποχή που μεταναστεύει για αναπαραγωγή. Γεννάει απο 50.000-60.000 αυγά η καθεμιά στην επιφάνεια που επιπλέουν σαν αφρός για πολλές μέρες.

Η πιο γνωστή σαρδέλα είναι εκείνη που ζεί στη Λέσβο, στο κόλπο της Καλλονής. Εχει πιο κοντόχοντρο σώμα απο τις άλλες.

Μαγειρική
Επειδή είναι λιπαρό ψάρι συχνά τη παστώνουν. Τρώγεται ψητή στο φούρνο με λίγη ντομάτα και σκόρδο, τηγανιτή με πολλά μπαχαρικά, στη σχάρα με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Πηγαίνει ωραία με ούζο, κρασί, μπύρα, τσίπουρο.

Λέγεται και Τσαρδέλλα
Sardine - Sardina pilchardus - Family Clupeidae

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου