4/12/11

Αστεροειδής γλυκάνισος


Είδος μπαχαρικού απο τη Κίνα.
Είναι ο καρπός ενός αειθαλούς δένδρου, συγγενικό με τη μανόλια. Τα φρούτα του είναι σαν καφέ σκούρα αστεράκια με οκτώ δάχτυλα. Αμα αποξηρανθούν παίρνουν κοκκινωπή απόχρωση. Γευστικά μοιάζει με τον κανονικό γλυκάνισο έχει όμως μυρωδιά μάραθου. Είναι γλυκό στη γεύση μοιάζει με εκείνη της καραμελωμένης ζάχαρης. Βοτανολογικά όμως δεν έχει σχέση ούτε με μάραθο, ούτε με γλυκάνισο.
Χρησιμοποιείται για παρασκευή ποτών, στα μείγματα που αρωματίζουν είδη όπως το Ρernod, το Ricard, τ Sambucca.

Μαγειρική
Χρησιμοποιείται πολύ με το κρέας, κυρίως με το μοσχάρι και το χοιρινό, και μπαίνει ως καρύκευμα σε πλούσιες σάλτσες για τα κρεατικά αυτά.
Σε άλλες ασιατικές κουζίναι το βάζουν σε σούπες, πάει και με ψητές πάπιες καθώς και με άλλα λιπαρά πουλερικά, διότι το δυνατό του άρωμα βοηθάει στο να «κόψει» τη λιπαρότητα στον ουρανίσκο. Είναι επίσης εξαιρετικό με ορισμένα βαριά φρούτα, όπως τα φρέσκα σύκα κυρίως εάν τα ψήσουμε μαζί με λίγο ξύσμα λεμονιού.

Five-spice powder, Star anise - Illicium verum
Λέγεται και Κινέζικο άνηθο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου