13/12/11

Δίπλες

Κομμάτια απο ζυμάρι (αλεύρι με αυγά) που τηγανίζονται στο λάδι της ελιάς. Μετά προσθέτουμε σιρόπι ή μέλι για να γλυκίνουν και πασπαλίζονται με τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλα. Ζυμώνονται σε διάφορα σχήματα, συνήθως είναι κυλινδρικές, υπάρχουν όμως και σαν "μαντηλάκια" ή και "φιόγκοι". Διατηρούνται όλη την εποχή των Χριστουγέννων, εκτός ψυγείου.

Ιστορία
Παλιότερα οι δίπλες συνόδευαν κάθε Μανιάτικο γάμο, θεωρούνταν το γλυκό της ευτυχίας. Τις έβαζαν σε πανέρια (αφού τις στέγνωναν προηγουμένως) με λινό κεντημένο ύφασμα, μαζί με κουφέτα και λουλούδια.

2 σχόλια:

  1. Πρόσφατα κεράστηκα τέτοια από γάμο. Φαίνεται πως ευτυχώς κάποιοι διατηρούν ακόμα τα έθιμα.
    Νένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευτυχώς Νένα μου που κάποιοι θυμούνται να είναι αυθεντικοί! Καλές γιορτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή