13/12/11

Χριστόψωμο

Είδος ψωμιού που παρασκευάζεται την εποχή των Χριστουγέννων, 2 μέρες πρίν τη γέννηση του Χριστού για να τη γιορτάσουν. Η διαφορά του χριστόψωμου απο το απλό ψωμί είναι τα πλουμίδια που φτιάχνουν οι νοικοκυρές επάνω στην επιφάνειά του.
Κατ' αρχήν το καρβέλι χαράζεται απο ένα μεγάλο σταυρό, ώστε να χωρισθεί στα 4. Μετά ξηροί καρποί, καρύδια και αμύγδαλα επιστρατεύονται για να το διακοσμήσουν. Διάφορες φιγούρες πλάθονται με ζυμάρι που είναι διαφορετικές απο μέρος σε μέρος, ανάλογα με το επάγγελμα του νοικοκύρη.
Ανήμερα τα Χριστούγεννα το Χριστόψωμο κόβεται απο το νοικοκύρη του σπιτιού και κομμάτια του μοιράζονται σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου