28/12/11

Ε-κώδικες

Οι αριθμοί Ε είναι κώδικες που περιγράφουν ποιές πρόσθετες ουσίες τροφίμων έχουν συμπεριληθφεί στις συσκευασμένες τροφές που καταναλώνουμε. Η αιτία πρόσθεσης αυτών των ουσιών στις τροφές ειναι για να βελτιώσει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, να εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών και να τα συντηρήσει μέχρι τη κατανάλωσή τους.

Τα Ε βρίσκονται συνήθως στις τροφές που διακινούνται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως επειδή αρκετές χώρες εκτός Ε.Ε. έχουν εναρμονισθεί με τις οδηγίες αυτές, μπορούμε να πούμε ότι οι αριθμοί Ε έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα.
Η παρουσία των Ε-ουσιών στα τρόφιμα έχει μεγάλη σημασία για την ανθρώπινη υγεία καθώς πολλές απο αυτές θεωρούνται ότι συνδέονται με διάφορες διαταραχές στον οργανισμό, αλλεργίες, προβλήματα στα έντερα, στη καρδιά, στο στομάχι αλλά και απο ουσίες γενετικά τροποποιημένης προέλευσης. Επίσης κάποια απο αυτά τα Ε-πρόσθετα θεωρούνται ακατάλληλα για συγκεκριμμένες ομάδες ανθρώπων που τα αποφεύγουν για θρησκευτικούς λόγους (Μουσουλμάνοι, Εβραίοι) ή για φιλοσοφικούς λόγους (Χορτοφάγοι).
Για όλους αυτούς τους λόγους, στις συσκευασίες των τροφίμων υπάρχει υποχρεωτικά ένας κατάλογος των συστατικών τους καθώς και των πρόσθετων, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να τα ελέγξει και να αποφασίσει αν θα αγοράσει το προϊόν τελικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου