20/12/11

Πρόγευμα

Το πρώτο γεύμα της ημέρας. Λέγεται και "πρωϊνό". Περιλαμβάνει κάποια μορφή απο υδατάνθρακες, πρωτεϊνες και ρόφημα. Στην Ευρώπη και Β. Αμερική το πρωϊ καταναλώνονται δημητριακά και ψωμί, κρέπες, φρυγανιές και κρουασάν, ολόκληρα φρούτα ίσως και λαχανικά όπως μανιτάρια και φασόλια, μαζί με αυγά, αλλαντικά ή κομμάτια κρέατος καθώς και ψάρια. Αρκετές ποσότητες λιπών σε μορφή βούτυρου, μαργαρίνης, τυριών στρώνονται στα ψωμιά με μαρμελάδα, μέλι και γλυκά του κουταλιού απο πάνω. Ολα τα παραπάνω συνοδεύονται με κάποιο ρόφημα, γάλα, χυμοί φρούτων, τσάϊ, καφές, αφεψήματα απο βότανα.

Το περιεχόμενο ενός προγεύματος ποικίλλει απο περιοχή σε περιοχή.
Στην Ευρώπη έχουμε το Continental breakfast που αποτελείται απο φρυγανιές, τυρί, μαρμελάδα, χυμό, καφέ ή τσάϊ.
Στη Μεγάλη Βρετανία τρώνε "English breakfast"(βλέπε ορισμό)
Στην Αίγυπτο τρώνε για πρωϊνό "φούλια" (βλέπε ορισμό) με ψωμί και "φαλαφέλ" (βλέπε ορισμό) καθώς και αυγά, πίκλες λαχανικών και τυριά.
Στην Ουγκάντα για πρωϊνό πίνουν τσάϊ με ζάχαρη, γάλα και "πιπερόριζα" (βλέπε ορισμό) ενώ τρώνε ένα είδος στιφάδου με φέτες μπανάνας, κομμάτια μόσχου και φασολιών.
Στο Αφγανιστάν τρώνε βραστά αυγά ή ομελέτα, μαζί με φρυγανιές και μπισκότα, μαζί με κρέας και φασόλια πίνοντας μαύρο τσάϊ.
Στη Κίνα, τρώνε μικρές ποσότητες απο το γεύμα που θα σερβιριστεί αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στο Πακιστάν το πρωϊνό είναι ένα βαρύ γεύμα που αποτελείται απο ποσότητες ψωμιού-πίτας, χαλβά, αυγά ομελέτες με λαχανικα, μαγειρεμένο κρέας με γεμιστά λαχανικά και κάποιο ρόφημα με γιαούρτι ή και τσάϊ.

Breakfast, πρωϊνό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου