24/12/11

Τραχανάς

Είδος ζυμαρικού απο αλεύρι, και γάλα. Εχει κοκκώδη υφή και ακανόνιστο σχήμα, διαμέτρου έως 3 χιλιοστά. Συνήθως μαγειρεύεται σε μορφή σούπας. Κυκλοφορεί ως γλυκός, ξινός, χοντρός και ψιλός. Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο ή ακόμη και γιαούρτι.

Ιστορία

Ο τραχανάς υπήρχε σαν χυλός απο την αρχαία Ελλάδα και Ρώμη. Λένε ότι προέρχεται απο την ανατολική Μεσόγειο, απο τη τουρκική λέξη "tark-haneh" που σήμαινε απλό φαγητό απο δημητριακά σε κοκκώδη μορφή.
Τα παλαιότερα χρόνια η προετοιμασία του τραχανά ξεκινούσε στις αρχές του καλοκαιριού, ώστε να στεγνώσει τους ζεστούς μήνες, να συσκευασθεί για να είναι έτοιμος για τον χειμώνα.
Τις χειμωνιάτικες νύχτες υπηρχε ένα ζεστό πιάτο τραχανόσουπα με ψωμί και ελιές για να ζεστάνει τους κατοίκους των χωριών.

Είδη τραχανά

Υπάρχουν διάφορα είδη που διαφέρουν απο περιοχή σε περιοχή.
Στη Κρήτη ο τραχανάς φτιάχνεται απο πλιγούρι. Ο ξινός τραχανάς απο στάρι, λέγεται "ξινόχοντρος" στη Κρήτη.
Στη Λέσβο γίνεται "χάχλες", μικρές πίτες με γέμιση φέτας, ντομάτας, μυρωδικών.
Στη Κύπρο φτιάχνεται απο σπασμένο στάρι, ζυμώνεται σε μακρουλό σχήμα και απλώνεται στον ήλιο να ξεραθεί. Στη σούπα τραχανά δεν χρησιμοποιούν ντομάτα παρά αυγολέμονο.
Ο Ηπειρώτικος τραχανάς έχει μέσα μανιτάρια, ο Θρακιώτικος σουσάμι και μπούκοβο, ο Μακεδονικός κόκκινη πιπεριά, ο Νηστίσιμος τραχανάς φτιάχνεται με σιμιγδάλι και πολτοποιημένα λαχανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου