1/11/11

Ροκφόρ

Το ροκφόρ είναι ένα από τα πιο γνωστά γαλλικά τυριά, προερχόμενο από το γαλλικό Νότο. Παράγεται από γάλα προβάτου και ωριμάζει στις φυσικές σπηλιές Καμπαλού στην περιοχή Ροκφόρ (Roquefort-sur-Soulzon).
Το τυρί αυτό είναι υποκίτρινο, εύθρυπτο, ελαφρά υγρό και διάστικτο από χαρακτηριστική μπλε μούχλα της οποίας ο σχηματισμός οφείλεται στο μύκητα Penicillium roquefortis. Έχει ξεχωριστό άρωμα και γεύση που χαρακτηρίζεται από βουτυρικό (βουτανικό) οξύ.

Ένα μέσο κεφάλι ροκφόρ ζυγίζει μεταξύ 2,5 και 3 κιλών, και έχει πάχος περίπου 10 εκατοστά. Καθώς κάθε κιλό τελικού προϊόντος απαιτεί 4,5 λίτρα γάλα, το ροκφόρ είναι πλούσιο σε λιπαρά, πρωτείνες και ασβέστιο.

Roquefort

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου