22/11/11

Είδη τηγανιών

Το κατάλληλο τηγάνι κάνει το μαγείρεμα ευκολώτερο και τις τροφές γευστικώτερες. Υπάρχουν στο εμπόριο πολλών ειδών τηγάνια, ανοξείδωτα, μαντεμένια, χάλκινα, αντικολλητικά, αλουμινένια, βαθιά, ρηχά, με ανάγλυφο πάτο, μεγάλα, μικρά κλπ.

1) Ανοξείδωτα
Είναι στιβαρά, εύχρηστα, ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες και συνιστώνται για βαθύ τηγάνισμα. Ο καλύτερος τύπος ανοξείδωτου είναι το «18/10». Οσα φέρουν αυτό το σήμα περιέχουν 18% χρώμιο και 10% νικέλιο. Οσο περισσότερο το νικέλιο τόσο πιο γυαλιστερό είναι το ανοξείδωτο. Το χρώμιο είναι αυτό που εμποδίζει τη διάβρωση. Ο χοντρός τους πάτος λειτουργεί θερμοσυσσωρευτικά. Σε αρκετή ποσότητα λαδιού τηγανίζονται σχεδόν τα πάντα, ψάρια, κρέατα, λαχανικά.

2) Αντικολλητικά
Είναι ιδανικά για μαγείρεμα υλικών που μπορεί να κολλήσουν, ακόμα και χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας. Επειδή η επιφάνειά τους είναι ευαίσθητη και μπορεί να τραυματισθεί εύκολα χρησιμοποιούμε ξύλινα, πλαστικά, ή σιλικονούχα εργαλεία. Τα τηγάνια αυτά είναι για ψήσιμο φιλέτων ψαριού, κρέατος, κοτόπουλου, για ομελέτες, κρέπες, γρήγορο σωτάρισμα λαχανικών κλπ.

3) Χάλκινα
Αυτά ζεσταίνονται γρήγορα και ψήνουν ομοιόμορφα. Επειδή ο χαλκός αντιδρά με όξινες τροφές όπως το ξίδι, όσα έχουν επένδυση στο εσωτερικό τους με κασσίτερο ή ανοξείδωτο ατσάλι είναι σωστά. Τα χάλκινα τηγάνια είναι ιδανικά για γρήγορα σοταρίσματα σε δυνατή φωτιά, για σαγανάκια και για τηγανιές, αλλά και για σάλτσες.

4) Μαντεμένια
Βαριά τηγάνια για αργά μαγειρέματα σε σταθερή θερμοκρασία. Επειδή συγκρατούν τη θερμότητα, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια αλλά δεν είναι αντικολλητικά. Είναι φτιαγμένα απο πορώδες υλικό που απορροφά το λάδι στο οποίο τα αλείφουμε. Ετσι όσο πιο συχνά χρησιμοποιούνται τόσο πιο αντικολλητικά γίνονται.

5) Αλουμινίου
Θεωρούνται τηγάνια "επόμενης γενιάς" με αντικολλητική επίστρωση. Κατασκευάζονται απο χυτό και ανοδιωμένο αλουμίνιο δλδ αλουμίνιο που μετά απο επεξεργασία έχει σκληρό εξωτερικό στρώμα. Δεν βαθουλώνουν, δεν κυρτώνει ο πάτος, αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασία και είναι ιδανικά για τηγάνισμα, ψήσιμο κρεάτων, σοτάρισμα λαχανικών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου