22/11/11

Τηγάνι

Το τηγάνι είναι μαγειρικό σκεύος που χρησιμοποιείται για γρήγορο μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία. Έχει κοντύτερα τοιχώματα από αυτά της κατσαρόλας. Ανάλογα με το σχήμα και το υλικό κατασκευής του εξυπηρετεί και διαφορετικό είδος μαγειρικής. Ενα οβάλ τηγάνι για παράδειγμα είναι για φιλέτα ψαριού, ενώ ένα βαρύ μαντεμένιο είναι για αργό ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία.

Ιστορία
Τα τηγάνια χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαία Μεσοποταμία, ήταν όμως γνωστά και στην αρχαία Ελλάδα και στην αρχαία Ρώμη. Γενικά απο τότε που εφευρέθηκε δεν έχει υποστεί και πολλές αλλαγές σαν σχήμα, παρά μόνο στη σύστασή τους. Τα πρώτα απο κασσίτερο, χαλκό και απο σίδηρο ήταν πλατιά και ρηχά με μεγάλη λαβή για να προστατεύει τα χέρια απο τη φωτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου