11/10/11

Ζαμπόν


Είδος αλλαντικού που προέρχεται απο τα πίσω μπούτια του χοίρου. Ψήνεται στο αλάτι και στεγνώνει σε ειδικούς αφυγραντήρες ή καπνίζεται για να συντηρηθεί. Υπάρχουν 2 βασικά είδη ζαμπόν το βραστό (που στην Ελλάδα διατίθεται χωρίς κόκκαλο) και το ζαμπόν ωριμάνσεως (το προσούτο).
Για την παρασκευή του βραστού ζαμπόν, το κρέας πρέπει να σιγοβράσει πρώτα με διάφορα καρυκεύματα και κατόπιν να παστεριωθεί για να συντηρηθεί. Στην αγορά κυκλοφορεί και απο γαλοπούλα.

Είναι σημαντικό να ξεχωρίζουμε το ζαμπόν απο άλλα προϊόντα όπως το "luncheon meat" ή τα "ζαμπονάκια" που πωλούνται σε κονσέρβα. Αυτά αποτελούνται απο διάφορα κομμάτια κρέατος και λίπος ομογενοποιημένα σε μία μαλακιά μάζα με πολλά συντηρητικά. Αυτά δεν έχουν καμμία σχέση με το αυθεντικό ζαμπόν, είναι χαμηλώτερης ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Γαλλική λέξη : jambon, στα αγγλικά λέγεται ham

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου