17/8/11

Πεκορίνο

Ιταλικό σκληρό τυρί με σχήμα ψηλού κυλίνδρου ύψους ώς 35 εκατοστά. Εχει αχυρένιο χρώμα και βάρος έως 35 κιλά. Παρασκευάζεται απο πρόβειο γάλα, με 36% λιπαρά επί της ξηρής μάζας, χρόνος ωρίμανσης 3-5 μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις το τυρί καλύπτεται με μαύρο προστατεύτικό στρώμα.

Είδη Πεκορίνο
1) Πεκορίνο Σισιλιάνο : Τυρί με έντονη γεύση γιατί του έχουν προσθέσει μαύρο πιπέρι. Παράγεται στη Σικελία
2) Πεκορίνο Τοσκάνο : Εχει μαλακιά, κρεμώδη γεύση γιατί τρώγεται προτού ωριμάσει τελείως. Παράγεται στη Τοσκάνη
3) Πεκορίνο σιενέζε : Σε αυτό το τυρί τρίβουν με πουρέ ντομάτας τη κρούστα του. Παράγεται στη Τοσκάνη

Μαγειρική
Τρώγεται με πίτες, σε φέτες μαζί με κρασί. Τριμμένο προστίθεται στα ζυμαρικά και στις σούπες.

Ιστορία
Το όνομά του προέρχεται απο την ιταλική λέξη "pecora" που σημαίνει πρόβατο. Με την ονομασία "πεκορίνο" οι Ιταλοί εννοούν όλα τα σκληρά τυριά

Pecorino Romano

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου