29/7/11

Τρούφα

Εδώδιμο μανιτάρι που φύεται κάτω από την επιφάνεια της γης σε ρίζες δένδρων και είναι το πιο σπάνιο και πιο ακριβό μανιτάρι από όλα τα υπόλοιπα. Υπάρχει η

1) γαλλική μαύρη τρούφα από το Περιγκόρ (Perigord),
2) ιταλική άσπρη τρούφα από το Πιεμόντε, που έχει και εντονότερο άρωμα και συνήθως σερβίρεται ωμή, ψιλοκομμένη ή τριμμένη, π.χ πάνω από πιάτα με ζυμαρικά και η
3) trifola, μία τρούφα μαλακιά απέξω, ανοιχτοκίτρινη ή και μπέζ με καφετιές άκρες. Εχει εντονη μυρωδιά μεταξύ σκόρδου και τυριού. Συλλέγεται απο τον Οκτώβριο έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Φύεται στην Ιταλία, στις περιοχές Umbria, Tuscanyκαι the Marches.

Το σπάνιο αυτό έδεσμα σερβίρεται συνήθως με πιάτα υψηλής γαστρονομίας, όπως το φουά-γκρά (συκώτι χήνας). Επί αιώνες η εξόρυξή του γίνεται με ειδικά εκπαιδευμένα γουρούνια ή σκύλους, τα οποία εντοπίζουν τις τρούφες από την μυρωδιά τους, επειδή δεν φαίνονται στην επιφάνεια της γης.

Αλλα είδη
Στην Ελλάδα έχουμε τα είδη τύπου Τερφεζίας που φύονται σε αμμώδη και ασκεπή εδάφη, στην Αττική, Μακεδονία, Σάμο, Κρήτη, Καστελόριζο και Πελοπόνησσο. Τέτοια είδη είναι η Τερφεζία λουγούντιος και Τερφεζία γεννάδιος



Tuber magnatum pico - Truffle, Τερφεζία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου