22/7/11

Κουμ-κουάτ

Μικρό εσπεριδοειδές που ανήκει στο γένος Φορτουνέλλα και στην οικογένεια ρυτοειδών (Rutaceae) (= εσπεριδοειδών (Hesperidaceae)) και περιλαμβάνει 5 είδη αειθαλών θάμνων ή δέντρων. Εχει ύψος που φτάνει τα 4 μέτρα και σήμερα καλλιεργείται στις εύκρατες και υποτροπικές περιοχές της γης για τον ομώνυμο καρπό του αλλά και σαν διακοσμητικό φυτό.

Τα φύλλα της είναι σκουροπράσινα, λογχοειδή και στιλπνά, τα άνθη της μοιάζουν με αυτά της πορτοκαλιάς και είναι μικρά, οδοντωτά και φύονται μόνα τους ή σε μικρές ταξιανθίες.

Ο καρπός της είναι στρογγυλός ή ωοειδής ανάλογα με το είδος και έχει διάμετρο που φτάνει τα 4 εκατοστά. Το χρώμα του είναι πορτοκαλί ή πορτοκαλοκίτρινο και η φλούδα του καρπού είναι αρωματική και έχει γλυκιά γεύση. Η σάρκα του καρπού δεν είναι ιδιαίτερα χυμώδης και η γεύση της είναι λίγο όξινη και γλυκιά. Τρώγεται νωπός, σε κονσέρβες αλλά κυρίως γίνεται γλυκό, μαρμελάδα, ζελέ. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο ψύχος και αντέχει περισσότερο από όλα τα εσπεριδοειδή.

Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στη Κέρκυρα και στα άλλα Ιόνια νησιά το είδος μαργαρίτα για το καρπό του που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, γίνεται γλυκό του κουταλιού και θαυμάσιο λικέρ. Ανθίζει στα μέσα του καλοκαιριού και ο πολλαπλασιασμός αλλά και η καλλιέργεια του είναι ίδια όπως τα άλλα εσπεριδοειδή.

Η καταγωγή της είναι από τη Κίνα που το καλλιεργούσαν από το 12ο αιώνα, έφτασε δε να καλλιεργείται στην Ευρώπη στα μέσα του 19ου αιώνα σαν καλλωπιστικό φυτό. Η ονομασία κουμκουάτ σημαίνει στα Κινέζικα χρυσό πορτοκάλι.Kumquat

2 σχόλια:

  1. μμμ εγώ σα λικέρ το έχω εκτιμήση ιδιαίτερα.. :) :)
    καλώς σας βρήκα :) :)
    την καλημέρα μου :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς τον. Το λικέρ είναι ιδιαίτερα ωραίο και με πάγο, αυτή η γλυκόπικρη γεύση του, μοναδική. Εχω δεί σε φυτώρια να πουλάνε δενδράκια κουμ-κουάτ, με διαβεβαιωσαν οι πωλητές ότι όντως κάνουν πορτοκάλια. Αλλά δεν έχω κήπο να τα βάλω. Ομως το γλυκό του κουταλιού ή και η συσκευασία ξερού γλυκού (χωρίς τα σιρόπια) είναι όμορφη. Και γευστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή