31/7/11

Μαντί

Το μαντί είναι μία πίτα απο ζύμη με γέμιση κρεατικών. Τρώγεται την Αποκριά αλλά ετοιμάζεται απο το καλοκαίρι όπου οι νοικοκυρές φτιάχνουν τον τραχανά για το μαντί και μετά ανήμερα την αποκριά γεμίζεται και με αρνίσιο κιμά για να βγεί μία κοτο-κρεατόπιτα.
Υπάρχει Πολίτικο, υπάρχει Καισαρείας, Ποντιακό, υπάρχουν κι άλλα, το «Θρακιώτικο μαντί» γίνεται με κοτίσιο ζουμί και κοτίσια συκώτια!
Το μαντί είναι μία πρωτότυπη πίτα που έφεραν από την Ανατολική Θράκη οι πρόσφυγες το 1922, κατάγεται όμως απο την Καππαδοκία. Γίνεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη είναι το καλοκαίρι, όπου οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα ζυμαρικά τους, φτίτσια – μολυβήθρες - παραδέλια - τραχανά και τον τραχανά για το μαντί, ο οποίος είναι διαφορετικός από τον άλλο τραχανά. Η δεύτερη φάση είναι όταν γίνεται το μαντί. Εθιμοτυπικά γίνεται τις Απόκριες, την Κυριακή της Κρεατινής, γιατί είναι κοτοκρεατόπιτα.»
Ετυμολογικά η λέξη "μαντί" προέρχεται από τη λέξη μαντήλι - αφού η ζύμη κόβεται σε μικρά τετράγωνα κομάτια - άρα μαντηλάκια;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου