19/12/12

Σάλτσα Μόλε

Ορος που αναφέρεται σε μία σειρά απο Μεξικάνικες σάλτσες καθώς και πιάτα που περιέχουν αυτές τις σάλτσες. Ολες βασίζονται σε μία συγκεκριμμένη ποικιλία της πιπεριάς τσίλι. Μετά ανάλογα το είδος της σάλτσας και της περιοχής προστίθενται διάφορα υλικά, σκόρδο, πιπεριές, τομάτες, σοκολάτα, σουσάμι, κρεμμύδια, φρούτα. Τα υλικά καβουρντίζονται και μετά κονιορτοποιούνται στο γουδί ή σε ηλεκτρικούς μύλους. Το μίγμα μετά αναμιγνύεται με νερό ή με ζωμό και βράζεται μέχρι να πήξει. Αφού κρυώσει το διατηρούν στο ψυγείο. Η σάλτσα έχει πολύ έντονη μυρωδιά.

Ιστορία
Παλιά η κάθε οικογένεια είχε το δικό της Μόλε, με τα κρυφά συστατικά του. Το πιο δύσκολο μέρος της παρασκευής ήταν το καβούρδισμα και το άλεσμα που γινόταν στο χέρι.

Ποικιλίες
1) Poblano = Απο τις πιο διαδεδομένες σάλτσες θεωρείται το εθνικό πιάτο του Μεξικού. Εχει σκούρο χρώμα, περιέχει τσίλι και σοκολάτα. Σερβίρεται πάνω απο τη γαλοπούλα, σε επίσημα γεύματα π.χ. σε γάμους, γλέντια, βαφτίσεις, τα Χριστούγεννα με τη προσθήκη δενδρολίβανου. 
2) Oaxaca = Επτά διαφορετικά είδη Μολε κυκλοφορούν στη περιοχή το καθένα με το δικό του χρώμα και γεύση απο τσίλι και τοπικά μυρωδικά.
3) San Pedro Atospan= Σε αυτή τη περιοχή υπήρχαν τα οικογενειακά Μόλε που παρασκευάζοντο για τα τοπικά φεστιβάλ

Mole sauce


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου