30/11/12

Τι τρώνε τη παραμονή Πρωτοχρονιάς

Εθιμα και φαγητά της Παραμονής ανά χώρα ή λαό.

Στην Αυστρία σερβίρουν νεογέννητο γουρουνάκι για γούρι της νέας χρονιάς. Για επιδόρπια προσφέρουν παγωτό μέντα σε σχήμα φύλλων.

 Στο Βιετνάμ είναι η γιορτή του Πρώτου Πρωϊνού, αφιερωμένη στους προγόνους τους. Τρώνε μαγειρευτό κρέας με σάλτσα καραμέλας και ψαριού, κέικ ρυζιού με χοιρινό και πράσινα φασόλια καθώς και κρεμμυδάκια τουρσί.

Στη Βραζιλία σερβίρουν φακές σούπα ή ρύζι με φακές γιατί η φακή συμβολίζει πλούτο. Τα σπίτια βάφονται και ο κόσμος μπουγελώνει ο ένας τον άλλο. Αργότερα αφού στολίζουν μία βάρκα με λουλούδια και καρπούς την αφήνουν στο πέλαγος. 

Στη Γερμανία τρώνε σαρδέλες ή κυπρίνους, χοιρινό με λάχανο τουρσί, λουκάνικα, κρέπες

Στο Ιράν γιορτάζουν τη Πρώτη Νέα Ημέρα με 7 πιάτα. Πράσινους βλαστούς, πουτίγκα σταριού, μήλα, παστέλι ξηρών καρπών, τζίτζιφα, πίτες με σουσάμι, σκόρδο, σουμάκι και ξίδι, ψάρι, ρύζι ατμού με μυρωδικά.

Στην Ισπανία, λίγο πρίν σημάνει το νέο έτος τρώνε 12 ρώγες σταφύλι, 1 ανά λεπτό για κάθε χτύπο του ρολογιού και πίνουν αφρώδες κρασί. Το ίδιο έθιμο έχουν στη Πορτογαλία, στη Κούβα, το Μεξικό, στον Ισημερινό και στο Περού.

Στην Ιταλία, τρώνε πολλά ορεκτικά, βραστά σπιτικά λουκάνικα, φακές, 3 κύρια πιάτα, πολλά γλυκά, "πανετόνε"(βλέπε ορισμό), φουντουκόπιτα.

Στη Κίνα είναι η γιορτή της Ανοιξης, όπου τρώνε 1 κολλώδη πίτα, κοτόπουλο, άκοπα μακριά "νούντλς"(βλέπε ορισμό), μαύρα βρύα και ένα ψάρι. Το κάθε φαγητό έχει και τον συμβολισμό του, έτσι το ψάρι μένει μισοφαγωμένο ώστε να υπάρχει αφθονία για το Νέο Ετος. Το κοτόπουλο σημαίνει πληρότητα, τα μαύρα βρύα σημαίνουν πλούτο, η πίτα ισοδυναμεί με ευχές για γλυκιά χρονιά και τα νούντλς μακροβιότητα.

Στη Μογγολία γιορτάζουν το Λευκό Μήνα, με ψητό αρνί, κρεατοπιτάκια ατμού, αρνίσια μπιφτέκια, μπισκότα και γάλα φοράδας, βότκα και γλυκά. Οι καλεσμένοι φέρνουν φαγώσιμα δώρα.

Στη Νορβηγία ετοιμάζουν μία πουτίγκα ρυζιού με ένα ολόκληρο αμύγδαλο μέσα. Το άτομο που θα έχει το αμύγδαλο στο κομμάτι του, θα είναι ο τυχερός της Νέας Χρονιάς. 

Στην Ολλανδία αμέσως μετά την άφιξη του Νέου Ετους τρώνε μία ποικιλία απο λουκουμάδες, τηγανίτες και πίτες με μήλα.

Στη Ρωσία γιορτάζουν τη Παραμονή Πρωτοχρονιάς στις 13-14 Ιανουαρίου βάσει του Ιουλιανού ημερολογίου. Κάνουν πολλές προπόσεις με βότκα, σαμπάνια, τρώνε χαβιάρι, καπνιστό σολωμό, χήνες, γουρουνάκι γάλακτος ψητό.

Στη Σικελία, τρώνε λαζάνια τη Παραμονή Πρωτοχρονιάς επειδή είναι καλότυχα.

Στη Σκωτία τρώνε κρεατόπιτα, κέικ φρούτων, πουτίγκα φρούτων και μπισκότα βουτύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου