29/9/12

Χαρούπι

Καρπός της Χαρουπιάς ενός αειθαλούς δένδρου της Μεσογείου που ζεί σε παράκτιες περιοχές, σε δάση μέχρι 13 μέτρα υψόμετρο. Παράγει τα χαρούπια που έχουν γλυκιά γεύση όταν είναι πράσινα και που χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή οινοπνευματοδών ποτών, για ζωοτροφές, οι σπόροι των καρπών αλέθονται και παράγουν μία κολλώδη ουσία που χρησιμοποιείται στη χαρτοβιομηχανία ως στερεωτικό.
Ιστορία
Η λέξη "χαρουπιά" προέρχεται απο την αρχαία Ελληνική λέξη "κεράτιον" που είναι το χαρούπι. Το φυτό λεγόταν και Ξυλοκερατιά. Απο τη λέξη κεράτιον προέρχεται και ο όρος "καράτι" γιατί το βάρος του σπόρου των χαρουπιών θεσπίσθηκε ως η μικρότερη μονάδα μέτρησης του χρυσού και των πολύτιμων λίθων.

Τα πράσινα χαρούπια στάζουν ένα γλυκό υγρό τύπου μέλι με άρωμα σοκολάτας, το Χαρουπόμελο. Τη παλιά εποχή τα έβραζαν, έπαιρναν το μέλι τους και το χρησιμοποιούσαν σαν γλυκαντική ουσία για να παρασκευάζουν γλυκά, όπως μπισκότα, πίτες και κουλουράκια. 
Μετά το βρασμό το μέλι των χαρουπιών σερβίρετο μαζί με χιόνι. Αυτή είναι η περίφημη Χαρουπάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου