19/7/12

Κρασιά της Σαντορίνης

Η Σαντορίνη έχει μεγάλη παράδοση στην αμπελουργία. Ο συνδυασμός του κλίματος με την ηφαιστειακή σύσταση του εδάφους δίνουν στα κρασιά της ξεχωριστή προσωπικότητα. Το 80% της παραγωγής το καταλαμβάνει το Ασύρτικο, μετά έρχονται το Αθήρι, το Αηδάνι όσον αφορά τα λευκά και τα Μαντηλαριά, Μαυροτράγανο και Βουδόματο για τα κόκκινα. Διαθέτει επίσης 3 κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας, που είναι το Ασύρτικο, το Νυχτέρι (βλέπε ορισμό) και το Βινσάντο. 

Είδη παραδοσιακών κρασιών
1) Το Ασύρτικο με αρώματα λεμονοανθών
2)  Το Βινσάντο (Vinsanto, Vino di Santorini), παραδοσιακό λευκό, γλυκό κρασί που γίνεται απο λιασμένα σταφύλια.
3) Το μέτζο (mezzo), κόκκινο λιγώτερο γλυκό απο το Βινσάντο.
4) Το ξενόλοο, παρασκευάζεται απο ποικιλίες, ξένες απο τις κλασσικές Σαντορινιές.
5) Το μπρούσκο που είναι τραχύ με πολλές τανίνες κρασί. Τα σταφύλια συλλέγονται λίγα-λίγα επί πολλές μέρες μέχρι να πατηθούν  

Ιστορία
Το νησί  διαθέτει έναν απο τους παλαιότερους αμπελώνες στο κόσμο που προέρχεται απο τα προϊστορικά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου