31/5/12

Ροδόνερο

Αποσταγμένο νερό απο ροδοπέταλα. Περιέχει αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλων και χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στην αρωματοποιεία. Αν αναμιχθεί με ζάχαρη πωλείται ως Σιρόπι Τριαντάφυλλου (Rose sirup).Χρησιμοποιείται στην Ινδία και Μέση Ανατολή για τη παρασκευή γλυκών και ροφημάτων. 
Ιστορία
Το ροδόνερο παρασκευάζετο απο τους αρχαίους χρόνους, οι Ελληνες, οι Ρωμαίοι και οι Φοίνικες γνώριζαν τις ιδιότητές του και το  πωλούσαν για ιατρικούς και αρωματικούς λόγους. Στην αρχαία Περσία και στη Βουλγαρία χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά την απόσταξη με ατμό των ροδοπέταλων καταλήγοντας στη παραγωγή ενός υπέροχα αρωματικού μίγματος αιθέριων ελαίων. Κατά τον Μεσαίωνα οι μουσουλμάνοι χημικοί απόσταζαν τριαντάφυλλα για ροφήματα και για αρώματα.
 Μαγειρική
Στο Ιράν, το χρησιμοποιούν για πολλά γλυκά όπως το ραχάτ, νουγκά, διάφορα λουκούμια καθώς και σε θρησκευτικές τελετές. Συχνά το ρίχνουν μέσα σε λεμονάδες. 
Στην Ινδία το χρησιμοποιούν α) σαν κολλυριο για να καθαρίζουν τα μάτια β) σαν τονωτική λοσιόν για το πρόσωπο γ) στους γάμους ψεκάζουν με αυτό τους νεόνυμφους και τους συγγενείς τους και στη ζαχαροπλαστική .
Στη Κύπρο φτιάχνουν ροφήματα με ροδόνερο, γλυκά, μπισκότα, παγωτά, ρυζόγαλα.
Στη Δυτυκή Ευρώπη το ροδόνερο μπαίνει μεσα στην αμυγδαλόπαστα (marzipan) για τη παρασκευή γλυκών και διακοσμητικών τούρτας  

Rosewater

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου