30/4/12

Κουόρκ

Είδος γερμανικού κρεμώδους τυριού. Παράγεται απο παστεριωμένο αποβουτυρομένο γάλα, έχει άσπρη κρεμώδη μάζα βάρους έως 1,5 κιλά που πωλείται συσκευασμένο σε αεροστεγή δοχεία. Περιέχει 80% νερό και διάφορες περιεκτικότητες σε λιπαρά. Εχει ουδέτερη μυρωδιά και όξινη γεύση. 
Ιστορία
Απο τη Λιθίνη εποχή έφτιαχναν στη περιοχή αυτό το τυρί. Απο τον 19ο αιώνα και ύστερα άρχισε να παράγεται βιομηχανικά. Ε'ιναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη. Στις Ρωσικές χώρες θεωρείται ιδανικό ακόμη και για τα μωρά.. Οι Πολωνοί το ανακατεύουν με πουρέ πατάτας και με το μίγμα αυτό γεμίζουν τα "πιροσκί" (βλέπε ορισμό).Στο Ισραήλ το σερβίρουν πάντα σαν μέρος του προγεύματός τους.  
Μαγειρική
Χρησιμοποιείταισαν επάλειψη σε ψωμί, σε πίτες και τάρτες, μπαίνει σε σάλάτες, γλυκά ή αλμυρά σουφλέ, σαν καρύκευμα, σε σάντουϊτς, ακόμη και για τη παρασκευή τυρόψωμου.


 Λέγεται και Τοπφεν (Topfen).
Quark

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου