4/3/12

Μπριγιά-Σαβαρέν, Ζαν Αντέλμ

Γάλλος πολιτικός και λόγιος (1755-1826). Είχε γράψει πολλές νομικές και αρχαιολογικές μελέτες και δοκίμια για πολιτική οικονομία. Ξεκίνησε ώς καθηγητής Γαλλικών και μουσικός στο John street Theatre, ταξίδεψε στη Νέα Αγγλία και στη Φιλαδέλφεια όπου συνάντησε τον Τόμας Τζέφερσον. Το 1796 επέστρεψε στη Γαλλία οπου του δόθηκε το αξίωμα δικαστού του Αρείου Πάγου.
Τη φήμη του την οφείλει στο γαστρονομικό του έργο τη "Φυσιολογία της Γεύσης" ( (Physiologie du Gout, 1825), το οποίο κυκλοφόρησε ανώνυμα έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του. Στο βιβλίο αυτό παρατίθενται με χιούμορ ανέκδοτα, συνταγές μαγειρικής, αφορισμοί και στοχασμοί, αναφορές στη χημεία, διατροφή, καλή όρεξη, παχυσαρκία, ευ ζήν και περιγραφές για τη τέχνη της μαγειρικής. Το έργο του που ήταν κυριώς αφηγηματικό παρά διδακτικό, έθεσε τις βάσεις για τη γαστρονομική κριτική. Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και έγινε δημοφιλές στους κύκλους της νέας μπουρζουαζίας της Γαλλίας. Ο ίδιος ήταν λάτρης των καλών εστιατορίων της εποχής του όπως το Γκράν Βεφούρ, το Μποβιλιέ και Τορτόνι και το Βερί.

Φερόταν να είχε πεί "Το μέλλον των Εθνών εξαρτάται απο τον τρόπο διατροφής τους" και το περίφημο "Πές μου τι τρώς και θα σου πώ ποιός είσαι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου