21/2/12

Αμποντάνς

Είδος γαλλικού σκληρού τυριού. Παρασκευάζεται απο ωμό γάλα, έχει σκούρο χρώμα και αρωματική γεύση. Το κεφάλι έχει βάρος απο 7-10 κιλά, διάμετρο έως 43 εκατοστά και ύψος 8 εκατοστά. Η κρούστα του είναι ανάλογη με την ηλικία, πορτοκαλιά για τα νέα τυριά, καφέ και τραχιά για τα πιο ώριμα. Η γεύση του είναι εκείνη των φρούτων και καρπών. Είναι είδος Π.Ο.Π.

Ιστορία
Το τυρί φτιάχτηκε για πρώτη φορά σε μοναστήρι το 5 αιώνα. Το μοναστήρι λεγόταν Abondance και βάσει αυτού του τυριού επιλέχθηκε ως επίσημος προμηθευτής για την εκλογή του Παπα το 1381 για ένάμισυ τόνο τυριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου