18/1/12

Μεζές

Μικρές ποσότητες τροφών που σερβίρονται σε μικρά πιάτα σαν ορεκτικά ή για να συνοδέψουν τη κατανάλωση κάποιου ποτού π.χ. του ούζου, τσίπουρου, ρακής. Οι μεζέδες που σερβίρονται μπορεί να είναι ελιές, διάφορα "αλίπαστα" (βλέπε ορισμό), κομμάτια τυριών, αλλαντικά, τζατζίκι, χταπόδι, ταραμοσαλάτα, λαχανικά, φασόλια, γαρίδες, σαρδέλες. Η ιδέα είναι να σερβίρονται αλμυρές γεύσεις ώστε να καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα ποτών. Οταν σερβίρονται οι μεζέδες, δίνονται και οδοντογλυφίδες ώστε να διευκολύνουν το πιάσιμο των μεζέδων, αν και πολλοί προσφέρουν πηρουνάκια. Οταν σερβίρονται πολλοί και διαφορετικοί μεζέδες σε ένα πιάτο, αυτό ονομάζεται "ποικιλία".

Υπάρχουν και τα αντίστοιχα εστιατόρια που σερβίρουν αποκλειστικά μεζέδες, τα Μεζεδοπωλεία, που λέγονται και Ουζερί ( που καταναλώνουν ούζο), Τσιπουράδικα (που σερβίρουν τσίπουρο).

Ιστορία
Οι μεζέδες συνηθίζονται πολύ σε όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και μέσης Ανατολής.


Η λέξη προέρχεται απο τα Περσικά. Μαζέ (مزه) που σημαίνει "γεύση"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου