1/1/12

Πιλάφι


Είδος ρυζιού που βράζεται μέσα σε κάποιο υγρό. Επειδή το βρασμένο ρύζι είναι μία πλήρης τροφή πλούσια σε πρωτείνες και υδατάνθρακες, μπορεί να σερβιρισθεί είτε μόνο του, είτε σαν συνοδευτικό με κρέατα, ψάρια, λαχανικά και όσπρια.
Για ένα σωστό πιλάφι χρειάζεται και το κατάλληλο ρύζι. Η κάθε περιοχή έχει και τη δική της εκδοχή σε ρύζι, άλλοι θέλουν το πιλάφι τους με σπυρωτό ρύζι, άλλοι με χυλωμένο, άλλοι με απλά ζουμερό. Για να γίνει νόστιμο το πιλάφι μας χρειάζεται να μαγειρευτεί σε κάποιο ζωμό, μόνο το νερό δεν φθάνει, ιδανικά χρησιμοποιούμε ζωμούς που έχουμε φυλάξει απο το βράσιμο άλλων υλικών π.χ. πουλερικών, κρεάτων, λαχανικών.

Το πιλάφι είναι απο τα κύρια φαγητά της κουζίνας των χωρών της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, της Ανατολικής Αφρικής, Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Ιστορια
Το πιλάφι ήταν γνωστό απο την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά μόλις τον 10 αιώνα εντοπίσθηκε η γραπτή αναφορά της ωφελιμότητάς του απο ένα Πέρση θεραπευτή που περιέγραφε λεπτομερώς τις ιδιότητές του στην ιατρική.


Pilaf, pilav, pilaw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου