11/11/11

Πολέντα

Είναι ένα είδος χυλου φτιαγμένου απο βρασμένο καλαμποκίσιο σιμιγδάλι. Το αλεύρι βράζεται με ζωμό ή νερό στο οποίο προσθέτουν τριμμένη παρμεζάνα ή/και βούτυρο. Στη συνέχεια το απλώνουν για να κρυώσει και να πήξει. Στο τέλος το κόβουν σε διάφορα σχήματα όπότε το τηγανίζουν ή το ψήνουν στο φούρνο.

Ιστορία
Η πολέντα ήταν δημοφιλές φαγητό απο τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Τότε την έφτιαχναν απο αλεσμένους κόκους φάβας, σιταριού, απο κάστανα. Αργότερα μετά την εισαγωγή του καλαμποκιού απο τον Νέο κόσμο την έφτιαξαν με καλαμπόκι
Η πολέντα θεωρείται φαγητό του χωρικού. Στις δεκαετίες 1930-40's συχνά την έτρωγαν σκέτη με λίγο αλάτι και ίχνη απο σαρδέλλες. Μετά τη δεκαετία του '60 άρχισε η πολέντα να θεωρείται είδος γκουρμέ αναμειγνύοντάς την με λαχανικά, καρυκεύματα, μανιτάρια, κρέατα.


Ιταλικής προέλευσης , polenta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου