14/11/11

Ρετσίνα

Το ελληνικό κρασί που στη διάρκεια της ζύμωσης έχει προστεθεί φυτική ρητίνη πεύκου ( Pinus hallepensis) με σκοπό τη παραγωγή λευκού κρασιού. Αργότερα η ρητίνη απομακρύνεται έτσι αυτό που μένει είναι μόνο το άρωμά της. 
Θεωρείται ελληνικό παραδοσιακό κρασί που έχει πάρει το χαρακτηρισμό "Π.Ο.Π." (βλέπε ορισμό). Παράγεται κυρίως στη Στερεά και Κεντρική Ελλάδα.

Ιστορία
Η ρετσίνα παράγεται εδώ και χιλιάδες χρόνια όπως αυτό έχει αποδειχθεί απο αρχαιολογικά ευρήματα, γραπτές αναφορές ως πρός τη παραγωγή και τη κατανάλωσή της. Στην αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν "ρητινίτης οίνος". Η διαδικασία διατήρησής ήταν να τη φυλάσσουν σε αμφορείς όπου σφράγιζαν το στόμιο με ρετσίνι απο πεύκα ώστε να αποφεύγεται η επαφή του κρασιού με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Αργότερα σφράγιζαν το κρασί με βαρέλια απο ξύλο πεύκου.

Ποικιλίες Ρετσίνας
Υπάρχει το Σαββατιανό και ο Ροδίτης οίνος. 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου