11/10/11

Brioche


Τα μπριός είναι μικρά στρογγυλά ψωμάκια με υπέροχο χρώμα. Η βάση των μπριός είναι μια ελαφριά γλυκιά ζύμη με μεγάλη αναλογία αυγών και βουτύρου, που ενισχύει την χαρακτηριστική γεύση της και το κίτρινο χρώμα που “τραβάει” τα βλέμματα όλων.

Κυκλοφορούν σε διάφορα σχήματα και γεύσεις, άλλα είναι στρογγυλά, άλλα σε μορφή φρατζόλας (Brioche Nanterre). Μερικά είναι γλυκά, άλλα αλμυρά, σερβίρονται μόνα τους ή και γεμιστά με τυριά, με φουα γκρά, με κρέμες, σαν συνοδευτικό κρεάτων αλλά και σαν πρώτο πιάτο.

Ιστορία

Ο 'ορος "μπριός" εμφανίσθηκε το 1404. Μερικοί λένε ότι πρώτοι οι Νορμανδοί το εισήγαγαν στην κουζίνα τους, άλλοι λένε ότι εχει πιο αρχαίες ρίζες, γιατί οι Ρωμαίοι πρώτοι είχαν ένα αντίστοιχο γλυκό ψωμάκι στις συνταγές τους.

Μπριός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου