9/10/11

Κοκορέτσι

Είδος μεζέ που ψήνεται στα κάρβουνα. Είναι φτιαγμένος απο εντόσθια αρνιού τυλιγμένα σφιχτά μέσα σε έντερα.

Τα εντόσθια είναι κυρίως εντερα, συκωταριές και γλυκάδια. Τα πλυμένα έντερα φυλάσσονται για λίγες ώρες σε δοχείο με νερό να τα καλύπτει, μαζί με λεμόνια που εξαφανίζουν την έντονη μυρωδιά. Τα συκώτια, γλυκάδι, πνευμόνια κόβονται σε μέτρια κομμάτια, τους προστίθεται αλατοπίπερο και μπαχαρικά.

Στην συνέχεια τα κομμάτια περνιούνται εναλλάξ στη σούβλα και τυλίγονται με τη μπόλια (το έντερο). Κατόπιν γίνεται ένας κόμπος με τα έντερα, στην άκρη της τυλιγμένης συκωταριάς και το κοκορέτσι τυλίγεται με τις αρμαθιές (τα εντεράκια). Τα έντερα πρέπει να είναι αρκετά ούτως ώστε να καλύψουν καλά όλο το κοκορέτσι, για να ψηθεί χωρίς να χάσει τους χυμούς του.
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τη φωτιά και από το πάχος του κοκορετσιού. Συνήθως χρειάζεται γύρω στις 2 ώρες. Σύμφωνα με κάποιες συνταγές, το κοκορέτσι πρέπει να ετοιμάζεται από το πρωί της προηγούμενης μέρας και να παραμένει όρθιο στη σούβλα μέχρι να ψηθεί.
Το κοκορέτσι εκτός από στη σούβλα, μπορεί να ψηθεί και στο φούρνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου