15/8/11

Γκοργκοντζόλα

Είδος τυριού με τραχιά κρούστα απο αγελαδινό γάλα. Εχει κυλινδρικό σχήμα και ψηλή, επίπεδη περιφέρεια, ύψους 15 εκατοστά, διάμετρος έως 30 εκατοστά. Στο χρώμα μοιάζει με άχυρο, ενώ το διατρέχουν φλέβες μούχλας.

Παράγεται στη Λομβαρδία και το Πεδεμόντιο, απο αγελαδινό γάλα, με περιεκτικότητα σε λιπαρά 48% επί ξηρής μάζας.

Είδη Γκοργκοντζόλας
1) Dolce: Ετσι λέγεται η φρέσκια γκοργκοντζόλα επειδή έχει πολύ γλυκιά γεύση. Οσο παλιώνει το τυρί, χάνει αυτή τη γεύση.
2) Picante : Οταν ωριμάσει το τυρί αποκτάει πικάντικη γεύση, η οποία είναι πιο όξινη, με εντονώτερη μυρωδιά
3) Τόρτα Κρέμα: Λέγεται και κρεμώδης Γκοργκονtζόλα. Αυτή είναι γκοργκοντζόλα με τυρί Μασκαρπόνε. Είναι σε μορφή κυλίνδρου όπου έχουν τοποθετηθεί τα δύο αυτά είδη τυριών σε στρώματα ώστε να μοιάζει με κέϊκ. Εχει ήπια γεύση αλλά είναι προϊόν άμεσης κατανάλωσης εξαιτίας του συνδυασμού των 2 τυριών.
4) Dolcelatte, είναι μία πολύ κρεμώδης γκοργκονζόλα, με πολύ λίγες φλέβες μούχλας για άμεση κατανάλωση

Μαγειρική
Πηγαίνει μόνη της αλλά και με το φαγητό, σε ομελέτες, με σαλάτες, με ξηρούς καρπούς, σε πιατέλα τυριών.

Gorgonzola




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου