Είδος σάλτσας αρωματισμένη με μπόλικο λιωμένο σκόρδο, ξύδι, χυμό λεμονιού, αυγά και σαφράν. Συνοδεύει κυρίως παστό μπακαλιάρο αλλά και ψάρια του γλυκού νερού, σαλάτες με τομάτα, και βραστά κρέατα.
Ιστορία.
Η γαλλική λέξη για το σκόρδο είναι "ail." Στο παρελθόν η σάλτσα αυτή είχε την επωνυμία "βούτυρο της Προβηγκίας"γιατί πίστευαν ότι η καταγωγή της ήταν απο εκείνη την περιοχή.
Η γαλλική λέξη για το σκόρδο είναι "ail." Στο παρελθόν η σάλτσα αυτή είχε την επωνυμία "βούτυρο της Προβηγκίας"γιατί πίστευαν ότι η καταγωγή της ήταν απο εκείνη την περιοχή.
Γαλλικός όρος Aioli
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου