16/8/11

Αγιολί

Είδος σάλτσας αρωματισμένη με μπόλικο λιωμένο σκόρδο, ξύδι, χυμό λεμονιού, αυγά και σαφράν. Συνοδεύει κυρίως παστό μπακαλιάρο αλλά και ψάρια του γλυκού νερού, σαλάτες με τομάτα, και βραστά κρέατα.

Ιστορία.
Η γαλλική λέξη για το σκόρδο είναι "ail." Στο παρελθόν η σάλτσα αυτή είχε την επωνυμία "βούτυρο της Προβηγκίας"γιατί πίστευαν ότι η καταγωγή της ήταν απο εκείνη την περιοχή.


Γαλλικός όρος Aioli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου