30/8/11

Γαρύφαλλο


Είδος μπαχαρικού που καλλιεργείται σε τροπικές κυρίως χώρες. Δεν έχει σχέση με το καλλωπιστικό φυτό της γαρυφαλλιάς. Απο το φυτό παίρνουν τα μπουμπούκια τα οποία αποξηραίνουν και έτσι δημιουργείτε.

Ευδοκιμεί στις Φιλιππίνες, τη Σουμάτρα, τη Μαδαγασκάρη, τη Τζαμάικα, τις Δυτικές Ινδίες, τη Βραζιλία, τις Αντίλλες. (Στις αρχές τού αιώνα το χρησιμοποιούσαν χειρουργοί και μαιευτήρες για να αποστειρώνουν τα χέρια τους πριν την επέμβαση).

Σήμερα χρησιμοποιείται σαν τονωτικό στα αλκοολούχα ποτά, σε λικέρ, στην παρασκευή αρωμάτων, σε βερνίκια και κόλες, στο τυπογραφικό μελάνι και ευρύτατα στην μαγειρική.
Επειδή είναι ιδιαίτερα αρωματικό και καυτερό, είναι προτιμότερο να αφαιρείται από το φαγητό πριν σερβιριστεί ή να χρησιμοποιείται σε σκόνη. Συνηθισμένο σε φαγητά της Ανατολής, στην κουζίνα μας χρησιμοποιείται κυρίως σα μπαχαρικό σε γλυκά και κρέατα.



cloves - Eugenia caryophylla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου