30/7/11

Σαφράνι

Το σαφράνι είναι ένα είδος κρόκου με λιλά άνθη που ανθίζουν απο το Σεπτέμβριο έως και τον Οκτώβριο. Τα πέταλα του άνθους κόβονται με το χέρι στο διάστημα αυτό και αποξηραίνονται όσο το δυνατόν γρηγορώτερα ώστε να χάσουν όσο το δυνατόν λιγώτερο βάρος. Για μισό κιλό μπαχαρικό σαφράνι, χρειάζονται 200.000 έως 400.000 πέταλα. Γι αυτό το λόγο έχει υψηλή τιμή και θεωρείται εκλεκτό.

Ιστορία
Οι αρχαίοι Φοίνικες έφτιαχναν γλυκά με σαφράνι και τα αφιέρωναν στη Θεά της Αγάπης για να έχουν τύχη στον έρωτα. Ο Μάρκος Αυρήλιος συνηθιζε να κάνει μπάνιο σε νερό με σαφράνι γιατί πίστευε ότι αύξαινε τη σεξουαλική του ικανότητα.

Στη κουζίνα
Το σαφράνι έχει πικρή και πικάντικη γεύση και χρωματίζει τις τροφές με κίτρινο χρώμα. Το βάζουν σε γλυκά, ρύζια, ισπανική παέγια, μπουγιαμπέσα, ριζότο, σε αραβικά πιάτα, πάει και με ψάρι. Στην Κοζάνη φτιάχνουν με κρόκο και ένα οινοπνευματώδες ποτό


Αλλες ονομασίες Κρόκος, σαφράν saffron, crocus, azafran Fam. Iridaceae
( Crocus sativus - Iridadeae - Saffron)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου